Profesjonell webcastproduksjon er kostbart. Når et av våre produksjonsteam møter opp på en produksjon så kommer det en kameramann og en erfaren produsent som sørger for at alt går riktig for seg. Lyd og bilde skal hentes ut fra profesjonelt utstyr, kodes om i en PC og sendes til våre servere. Det er mange små ting som kan gå galt, og den direktesendte produksjonen blir en katastrofe.

Det er selvsagt mulig å håndtere denne produksjonen selv, og i noen tilfeller er det fornuftig – for eksempel dersom du har ukentlige webcaster, eller om du allerede har utstyr og kompetanse til videoproduksjon tilgjengelig. Hva kreves?

Utstyr

En enkel videoproduksjon kan gjøres med følgende liste over utstyr:

  • Kamera og stativ.
  • Frame grabbers.
  • Kraftig PC.
  • Kabler.
  • Mikrofon.
  • Programvare

Dette er utstyr for den enkleste formen for webcast; hvor du bare sender video fra et kamera. Dersom du ønsker et separat bilde for PowerPoint-presentasjonen så er det flere ulike løsninger på dette.

Listen vår her baserer seg på HDMI-video, noe som betyr at man aksepterer en del ulemper i forhold til kabellengder og at det er en risiko for at kabler faller ut.

Kamera

Panasonic AG-UX90

Det er viktig å bruke et videokamera som er egnet til formålet. Fordelene med et profesjonelt videokamera er blant annet at de har lydinnganger, en god mikrofon og veldig god bildestabilisering. Å bruke kameraets lydinngang er den enkleste måten å få lyd og bilde til å være synkronisert. Dersom du kobler lyden direkte inn i PCen så vil ofte lyden komme litt før bildet.

Svært mange digitalkameraer med videofunksjon har tidsbegrensning på filming – og vil ikke kunne brukes. Dette er fordi bildebrikken blir for varm.

Pris rundt kr 20 000,-

Frame Grabbers

AVerMedia Live Gamer Extreme

For å få bildet fra kameraet inn i PCen må man bruke en «frame grabber». Det finnes mange enheter som er laget for hjemmebruk, og vår erfaring er at disse fungerer godt – selv om de er litt følsomme på at innstillingene på kameraet er riktig.

Denne enheten gjør at kameraet blir tilgjengelig som et webkamera på PCen.

Pris rundt kr 1 500,-

Kraftig PC

For ordinær produksjon bruker vi en helt vanlig bærbar PC av nyere type. De fleste PCer med Intel i5-prosessor egner seg. Det er viktig at PCen ikke har problemer med å arbeide hardt over lang tid – så de tynneste ultralette PCene kan bli problematisk.

Prisnivå rundt kr 6 000,-

Kabler

Det er behov for en lang HDMI-kabel fra kameraet til frame grabberen. De lengste kablene er såkalte «aktive kabler». Disse kablene har innebygget signalforsterker, og da er det viktig å bruke riktig ende i kameraet og i frame grabberen.

I tillegg må man ha lydkabel fra lydanlegget til kameraet. Dersom dere har en lydmikser, så vil disse ofte ha såkalt XLR-utganger. Dersom de ikke har det, så må man kjøpe adapter for det.

Strømkabler og skøyteledninger vil være nødvendig. Bruk elektrikertape for å sikre at kablene ikke faller ut under produksjon!

Pris for kabler: rundt kr 3 000,-.

Mikrofon

Pris for trådløs mygg og mottaker: Fra 3 000,- til 8 000,-.