Gi sendingen et proft touch

Invester i utmerket innhold

Ønsker du å fremstå som profesjonell, så er dette er et meget viktig punkt. Uansett om det er sport, produkt lansering, treningsvideoer, møter, utdanning, nyheter, spill, eller en annen form for video.

Gjør det verdt seernes tid. Trekk oppmerksomheten til seerne og vær bevisst på kvalitetsinnhold.

Bruk profesjonelt utstyr

Neste steg etter du har utmerket innhold er å benytte seg av utstyr av høy kvalitet. Kamera, encoder, og lyd utstyr.

For å være sikker på at bildet blir bra nok, anbefales et kamera som kan filme i 1080p eller høyere oppløsning. Du bør også se etter et kamera med en stor sensor.

Lyd er også veldig viktig, om ikke viktigere enn bildet. Derfor anbefales det å investere i god lyd. Gode mikrofoner av høy kvalitet er ofte litt dyrere, men verdt investeringen.

Når det kommer til encodere er OBS (open broadcaster software) ett godt valg. Men om ikke det passer til ditt bruk kan du også se på maskinvare encodere som f.eks TriCaster eller TeraDek.

Det er også kritisk at du har en rask og stabil bredbåndstilkobling i ditt lokale. Ideelt et nettverk som er reservert for streaming. Slik at du er sikker på at du ikke blir å møte på problemer midt i streamen.

Velg en profesjonell video plattform

Gå over dine behov, deretter se hvilke plattformer som passer for deg. Det kan være vanskelig å velge en plattform. Men vi kan sterkt anbefale vår streamingplattform CompanyCast.live. Les mer om hvorfor du bør bruke vår plattform her. Du kan også teste løsningen med vår demo.

Sett opp din enkoder, riktig

Først må du koble til din live stream video host server. Vanligvis får du: URL, brukernavn og passord fra din leverandør.

Kamera

Neste steg blir å velge hvilken oppløsning videoen skal ha, frame rate og bitrate til streamen. Dette bør optimaliseres til din internettilkobling.

Still inn ditt kamera slik at innstillingene på encoderen matcher. Vanligvis er standarden 1080p.

Vi anbefaler 30 frame rate, men dette kan helt greit stilles til 60 om kapasitet på internettilkoblingen er bra nok.

Lyd

Når det kommer til lyd så kan dette også ganske enkelt stilles inn som du ønsker. Generelt så kan du stille recording sampling frequency, som vil bestemme lyd kvalitet. Det mest vanlige er 44.1 kHz men kan stilles til 96 kHz om ønskelig.

Bit-dybde er også viktig. Mest vanlig er 16-bit som er en generelt god innstilling å velge. Men om du tenker å gjøre noe med lyden i fremtiden, kan det være lurt å spille inn på 24-bit.

Test før du starter sendingen

Det er ingen ting som er mer uprofesjonelt enn tekniske problemer. Din direktesendte video bør ikke ha noen form for hakking, buffering eller kvalitetsproblemer.

Du bør vær nøye når du tester. Utførelse av testing kan være at kjører en test stream der dine kollegaer kan se og melde i fra om feil. Prøv å se etter «bugs» eller uønskede hendelser. Test alt av utstyr som skal brukes til sendingen, backup utstyr også!

Du bør gjøre dette noen ganger. Jo viktigere stream, jo mer skal du teste.

Backup plan

Det er mye som kan gå galt. Lyd, bilde, encoding, programvare, internettilkobling, kabler osv.

Om du streamer en begivenhet og du møter på problemer som eventuelt gjør at streamen mislykkes, kan det være et stort tap, både økonomisk og for omdømme. Dette må unngås, koste hva det koste vil.

Vi anbefaler at du har backup utstyr. Kameraer, lydutstyr, encodere og datamaskiner. Ha innstillingene allerede konfigurert slik at alt er klart til å gå live nesten øyeblikkelig.

VOD (video on demand)

Når du streamer video er det lett å henge seg opp i tallene fra live sendingen og at begivenheten egentlig ikke slutter når streamen er over. Du bør derfor laste opp opptak (VOD) etter sendingen er over, for å bygge begeistring og engasjement hos publikum. Det er også seere som kanskje ikke fikk med seg begivenheten og som ønsker å se ett opptak når det passer dem.

Dette kan gjøres på forskellige måter. Du kan for eksempel ha en egen nettside for dette eller laste det opp bak livesendingen.

Uansett hvilken måte dette gjøres på, er du profesjonell så går du ikke bort så raskt begivenheten er over. Du oppfølger.

 
 

Lær enda mer om live streaming

Forrige
Forrige

Ting å tenke på når du skal bygge studio til web/podkaster

Neste
Neste

Lyd, lydkvalitet og filtere (OBS Studio)